Kako je nastao TRIS ‘memory’?

Autor

Kazimir Samošćanec

Diplomirani grafički dizajner i autor Memocede i Tris ‘memoryja’. Na slici prije 27 godina 😊

TRIS 'memory' nastao je kao mlađi brat Memocede, ali kao početak jedne nove priče

Podijeli na

Share on facebook

Nakon što je Memoceda dosegla i zaživjela među djecom i roditeljima, doduše ne još onoliko koliko vjerujemo da može, bilo je vrijeme za neku novu igru.

Nakon slova i igre koja ne postoji nigdje na svijetu, koja je inovativna u svakome pogledu i proizvedena u Hrvatskoj, došao je red na brojke i učenje brojeva kroz igru. Ispočetka, sam želio napraviti igru s brojkama i vidio sam na društvenim mrežama jednu igru u kojoj je bilo 7 patuljaka nacrtano na jednoj kartici. Tada se rodila ideja o tome da iskoristim Memocedu i njen inovativni tris memory kao bazu za igru s brojevima.

Brojevi od 1 do 12

Samo što je trebalo pronaći još jednu kategoriju kartica osim arapskih brojeva i kartica sličica kojima su naslikani predmeti koji simboliziraju točno određeni broj. Također želja nam je bila napraviti memory s brojevima od 1 do 20, ali to nije bilo moguće radi toga jer nismo mogli pronaći specifične pojmove vezani za svaki broj od 1 – 20, a vjerujte – tražili smo ih. Ali na sreću – od 1 do 12 postoje.

Prve ideje za kartice sličica i konačna izvedba

Najteže je bilo pronaći vizual za broj 9. Pošto sam relativno nedavno dobio dijete očekivano prosječno trajanje trudnoće se brzo nametnulo kao pravi izbor. Tako u Tris ‘memoryju’ možete pronaći: jednu košarkašku loptu, dvije cipele, tri velike piramide u Gizi, četiri žirafine noge, pet prstiju na ruci, šest žica na girari itd.

No, i dalje je nedostajala treća kategorija kartica. Odlučili smo da to budu rimski brojevi. Upravo oni čine igru specifičnom i daju joj još jednu dimenziju više. Kasnije smo dodali u igru i 4. kategoriju kartica – kartice sličica te 2 kockice i žetone. Tako smo zaokružili osnovno učenje brojeva i osnova zbrajanja s 4 kategorije kartica, a sa žetonima i 2 kockice dodali smo element zbrajanja i početnog upoznavanja s konceptom zbrajanja i to sve kroz igru.

Osmišljavanje kutije

Najljepši dio rada na ovakvoj igri je kada imate konačan proizvod u svojim rukama i kada ste njime potpuno zadovoljni. Za to nam je trebala jedna lijepa i oku privlačna kutija koja će privući pažnju svima koji ju vide. Radili smo na nekoliko verzija iste i na kraju se odlučili za onu koja nam se nakon konzultacija činila najprivlačnija i nainformativnija.

Ovako je izgledala isprintana kutija u prvoj verziji. U pozadini se vide druge verzije umetka.

I da, s četiri kategorije kartica možete igrati memory u kojem u jednom potezu morate otkriti 4 kartice s prikazom istog broja. Mislite da je lagano? Nije. I to nas dovodi do sljedećeg – i TRIS memory i Memoceda su igre u kojima Vi možete dozirati težinu igre ovisno o trenutnim sposobnostima igrača koji igraju. I da – najteži oblici igre – teški su, ali i izazovni i zabavni i nama starijima. Tako da kad djeca odu na spavanje – odigrajte i vi jedan memory. Bit će zabavno – probali smo 🙂

Spomenuli smo kartice kockica i žetone i 2 kockice i to da se s njima može učiti osnove zbrajanja. O tome pročitajte više uskoro na našem blogu.

Još s našeg bloga

Tko bi rekao da toliko možeš naučiti s memory-jem, a da ga još niti jednom nisi zaigrao
Sve je počelo božićnim poklonom za 4-godišnju nećakinju
“Ma sigurno si na silu svom djetetu gurao kartice Memocede.”
Može li se ‘igrom s police’ naučiti djecu prepoznati brojeve i naučiti oznove zbrajanja do 12? Hajdemo vidjeti…

Hvala na kupnji