Kako je nastala Memoceda?

Autor

Kazimir Samošćanec

Diplomirani grafički dizajner i autor Memocede i Tris ‘memoryja’. Na slici prije 27 godina 😊

Sve je počelo božićnim poklonom za 4-godišnju nećakinju

Podijeli na

Share on facebook

Igra se razvijala nešto više od godinu dana. U mojoj je glavi nastala jedne zimske večeri 2018. nakon predavanja dr. Ranka Rajovića u Zagrebu. Ako ste ikada čuli za dr. Rajovića onda vjerojatno znate da su njegov fokus djeca i njihov motorički i kognitivni razvoj s naglaskom na darovitu djecu. Kao što sam prije naveo bila je zima, bližio se Božić, a ja ne volim poklanjati stvari u kojima nisam ‘imao svoje prste’.

Bebeceda

Nakon predavanja sinula mi je ideja da bih mogao, vodeći se učenjima dr. Rajovića, napraviti joj kao poklon memory za učenje slova koji je baziran na asocijativnom učenju kroz igru. Memory sa slovima sam odabrao zato što su ju trenutno počela zanimati slova, a jako je voljela igrati ‘memory’. I tako je nastala ideja za Bebecedu. Niste krivo pročitali. Bebeceda je bila igra koju je moja nećakinja dobila pod bor. To je bio jedan posve drugačiji ‘memory’. Bebeceda je sadržavala kartice s velikim, malim slovima i sa sličicama te sam ju napravio ručno kod kuće. Evo par detalja o njoj:

  • Kartice sličica imale su 1 ilustrirani pojmam za svako početno slovo – Memoceda ima 2 pojma na isto početno slovo povezana na jednoj kartici sličica
  • Sve kartice bile su bijele boje. Slova su bila u boji sličice s kojom su se povezivali – U Memocedi svako slovo ima svoju jedinstvenu boju pozadine
  • Kartice su bile tanke 0.4 mm i veličine 5 x 5 cm – Memocedine kartice su tiskane na ljepenci debljine 1.3 mm, veličine 7 x 7 cm i obostrano plastificirane
  • Nije bilo žetona, dodatnih bodova i BONUS kartica kao u Memocedi
Jedina kutija Bebecede ikad izrađena

Ono što je bilo najbitnije je bilo uspješno. Svaki se dan Bebeceda otvarala i igrala. To je bio pokazatelj da je igra kao igra zanimljiva i da ima ‘ono nešto’. Obitelj i prijatelji koji su vidjeli igru rekli su mi: “Pa daj Kazo napravi Bebecedu da ju sva djeca mogu igrati!”, “Zašto ne bi ti napravio tu igru i prodavao ju?”. I poslušao sam ih.

Inspiracija u modernim društvenim igrama

Srećom, u tom sam periodu često igrao moderne društvene igre kao što su Catan, Takenoko, Kingdomino, Hanabi, Boogle i slične i želio sam da Bebeceda bude više od malo naprednijeg ‘memoryja’. Želio sam da bude kompletan proizvod koji će djeci omogućiti da kroz igru, brzo i na inovativan način usvajaju slova. Testirali smo nove elemente igre ubacujući ih u Bebecedu i radeći na novim karticama.

Ubacili smo žetone, BONUS kartice, dodatne bodove na ‘posebnim slovima’ u našoj abecedi. Da, pročitali ste. Niste znali da imamo ‘posebna slova’ drugačija od drugih? I, O, U, A i E. Samoglasnici (ili otvornici) su u pitanju! Djeca kroz igru usvajaju samoglasnike jer im oni donose više bodova pa ih se trude pronaći.

Kartice samoglasnika (otvornika) nose dodatne bodove kao i žetoni

Trebalo je jedno vrijeme da se kroz testiranja pronađe najoptimalniji omjer dodatnih elemenata koji se mogu (a i ne moraju) uvesti u igru. Cilj cijele priče je bio da ova igra naposlijetku pomogne, ne samo mojoj nećakinji, nego i drugoj djeci u učenju slova koje ne mora biti zamorno i dosadno.

Detaljna pravila igre

Također napisali smo (jer nisam ovo radio sam nego uz pomoć moje predivne obitelji pune podrške i mojih prijatelja) detaljna pravila s 6 osnovnih igara koje vam omogućavaju bezbroj varijanti igre s obzirom na dob i sposobnosti djeteta. Kada sam radio ovu igru želja mi je bila napraviti igru koja neće skupljati prašinu i igrati se samo kad su djeca mala i dok još ne poznaju i tek uče slova. Cilj je bio napraviti igru koja će biti zanimljiva i nama starijima, jer igra kao igra je napredniji, izazovniji, zabavniji i jedninstveni ‘memory’ s kojim će vam vrijeme brzo proteći, a pritom ćete se kroz igru zabaviti, vježbati pamćenje i nešto i naučiti.

Memoceda dolazi s pravilima i 6 osnovnih ‘memory’ igara

Besplatni dodatak igri

Ono što nisam tada znao je da će ova igra dobiti i besplatni dodatak koji možete skinuti ovdje koji omogućava djeci učenje prvih riječi s Memocedinim karticama i žetonima. Ovaj dodatak čini Memocedu još kompletnijom i zanimljivijom djeci kroz duži period, a nama koji radimo s djecom omogućava još dodatnih igara.

I da – u jednom smo trenu zaključili da je Bebeceda ipak za bebe – a Memoceda za djecu. Rekla mi je to moja nećakinja – bez koje ove igre niti ne bi bilo.

Svi Vi koji se odlučite na igranje s Memocedom, dok učite slova i prve riječi sa svojom djecom ne zaboravite se pritom dobro zabaviti i uživati u vrmenu s njima. A kad okrenete krivu karticu, nemojte se ljutiti na sebe još – jer nadam se da imate spremnu jednu Memocedinu BONUS karticu da vam pomogne.

Još s našeg bloga

Može li se ‘igrom s police’ naučiti djecu prepoznati brojeve i naučiti oznove zbrajanja do 12? Hajdemo vidjeti…
TRIS ‘memory’ nastao je kao mlađi brat Memocede, ali kao početak jedne nove priče
“Ma sigurno si na silu svom djetetu gurao kartice Memocede.”
Tko bi rekao da toliko možeš naučiti s memory-jem, a da ga još niti jednom nisi zaigrao

Hvala na kupnji