Što smo naučili igrajući se s Memocedom i TRIS memory-jem?

Autor

Kazimir Samošćanec

Diplomirani grafički dizajner i autor Memocede i Tris ‘memoryja’. Na slici prije 27 godina 😊

Tko bi rekao da toliko možeš naučiti s memory-jem, a da ga još niti jednom nisi zaigrao

Podijeli na

Share on facebook

Osim igre memory, koju još s djetetove 3,5 godine nismo kako spada odigrali od početka do kraja, igrali smo se svašta s Memocedom i TRIS memory-jem.

Naučili smo slagati tornjeve

Ako ste mislili o tornju od kartica prevarili ste se. Slagali smo tornjeve od kutija Memoceda i na sreću ostali su stajati na mjestu. Kartice nam nisu toliko zanimljive za toranj. Kutije su puuuuno veće.

Slagali smo tornjeve od naših igara prije nego smo ih slali

Otpuhivali smo kartice da vidimo koja najdalje leti

Tom smo se igrom upoznavali s karticama. Prije nego bi otpuhnuo karticu ustima govorio bih mu: “Da vidimo do kuda će veliko slovo Ž doletiti…”. Nakon toga bih uzeo malo slovo ž i rekao: “Gle, malo je ž isto kao i veliko samo malo manje. Da vidimo do kud će ono ići…”. Tako smo se upoznali sa svim slovima.

Naučio je što je to početno slovo

Najlakše mu je bilo naučiti M, T, B, i D. Pogađate jer to su prva slova riječi koje je najviše upotrebljavao – M kao Mama, T kao Tata, B kao baka i D kao Deda. Zatim smo uključili i naša imena, a poslije ubacili i kartice sličica na kojima su 2 nacrtana pojma za svako pojedino slovo.

Svaka kartica sličica osim 2 pojma ilustrirana na isto početno slovo ima i napisano to isto veliko slovo u donjem desnom kutu

Naučio je razlikovati i prepoznavati sve boje i nijanse

Naučili smo razlikovati svjetlije od tamnijih boja (npr. svjetloplavu od tamnoplave), toplije od hladnijih (žutu, narančastu i crvenu od plave i zelene)

Naučili smo brojati

Uz kartice dolaze i žetoni. Žetoni imaju na sebi zvjezdice. Od jedne do 5 zvjezdica. Brojali smo zvjezdice i učili kroz igru brojeve – kasnije je nastala naša druga igra koja koristi iste principe kao i Memoceda samo što se uče arapski i rimski brojevi – TRIS memory. Njime je za tjedan dana usvojio sve brojeve od 1 do 12. S 2 i pol godine.

Naučili smo na sat

Sat nam je jednom prilikom prestao raditi pa smo ga spustili na pod. Uz sat su bile kartice TRIS memoryja i počeli smo ih slagati na sat tj. Tražiti brojeve sa sata u TRIS-ovim karticama. Tako smo se počeli interesirati za pojam vremena i toga koliko je sati. Za sada smo samo na maloj kazaljci. Za veliku još ima vremena…

Naučili smo na sat uz pomoć kartica TRIS memoryja

Naučili smo što je isto, a što različito

Mala slova u desnom donjem uglu imaju nartano pripadajuće veliko slovo ili oznaku ‘=’ (jednako). Ukoliko je malo slovo različite forme od VELIKOG (kao npr. slova ‘L i l’ ili ‘B i b’ onda je napisano veliko slovo da ga dijete odmah prepozna, a ukoliko je isto samo smanjeno (kao npr. slova ‘Š i š’ ili ‘Ž i ž’) napisan je znak jednakosti.

Ovako izgledaju mala slova u našoj Memocedi

Naučili smo da postoje “posebna” slova u našem jeziku

A, E, I, O i U. Zovemo ih samoglasnici ili otvornici. Ona slova koja možemo vikati bez prestanka – to smo više naučili vikanjem nego uz pomoć Memocede 🙂

Naučili smo biti strpljivi i čekati svoj red na igru

Želja za otvaranjem svih kartica da bi se pronašla ona prava je ponekad jača od svega tako da smo ponekad i tako na brzinu završili potragu i igru. Ali s vremenom napredujemo.

Naučili smo što je to par

K tome, naučili smo i što je to tris.

Još uvijek učimo vratiti stvari (čitaj: kartice) na svoje mjesto

Kad pokušavamo igrati memory. Čini se da je to lako, ali kao što znate i sami – nije.

Naučili smo pospremati igru i kartice na svoje mjesto

Kako djeca tako i mi roditelji kada ipak nekad u gluho doba noći pronađemo svežanj kartica ispod tepiha

Naučili smo poklanjati nešto naše nekom drugom

Našim prijateljima koji nemaju još Memocedu ili Tris memory, a imaju mlađe dijete rado poklonimo igru i samim se time učimo poklanjati nešto naše.

Naučili smo pakirati, ljepiti i dostavljati

Kada netko naruči našu igru ili igre najčešće ih zajedno svi pakiramo, a naše dijete lijepi naljepnicu za dostavnu službu. A ako nam je kupac bio i isput, odnijeli smo mu nekad igru i zajedno.

Tko bi rekao da toliko možeš naučiti s memory-jem, a da ga još niti jednom nisi zaigrao!

Još s našeg bloga

Može li se ‘igrom s police’ naučiti djecu prepoznati brojeve i naučiti oznove zbrajanja do 12? Hajdemo vidjeti…
Sve je počelo božićnim poklonom za 4-godišnju nećakinju
“Ma sigurno si na silu svom djetetu gurao kartice Memocede.”
TRIS ‘memory’ nastao je kao mlađi brat Memocede, ali kao početak jedne nove priče

Hvala na kupnji